1. Nejdůležitější opatření na průjem: hodně pijte! Vysoká ztráta tekutiny oslabuje tělo. Ideální je voda nebo jemný čaj.
2. Termolahev, popřípadě jen horký polštářek na břiše působí jako antikonvulzívum a vytváří uklidňující pocit.
3. Sušené borůvky dělají zázraky s průjmem. Proto by neměly chybět v žádné domácnosti. Modré barvivo nejen bojuje se zárodky, ale také zmírňuje zánět. Dejte dvě polévkové lžíce do 250 mililitrů vody, vařte 15 minut, vylouhujte a pijte 1 šálek několikrát denně.
4. Ovoce obsahující pektin, jako jsou jablka nebo banány, způsobuje, že se stolice opět poněkud zpevní. Pektin bobtná ve střevě a zbavuje ho tekutiny. Nejlepší je, když jablko rozpůlíte a necháte na vzduchu, dokud nezhnědne. Zralé banány trochu zmáčkněte vidličkou.
Co dělat, abyste zabránili průjmovým onemocněním?
Zvláště na dovolené a v letní sezóně vznikají průjmové nemoci. Nicméně, několika příčinám se lze vyhnout jednoduchým chováním.
● Umyjte si ruce co nejčastěji, nejen po návštěvě toalety, ale také před každým jídlem. Pokud si zvyknete pravidelně mýt ruce, můžete si aspoň tuto příčinu odškrtnout.
● Zejména o dovolené jsou průjmová onemocnění nepříjemná. To je často způsobeno vodou používanou k mytí ovoce nebo zeleniny nebo používanou pro kostky ledu. Proto nepijte žádnou vodu z veřejných zdrojů, ani ji nepoužívejte na čištění zubů, obejděte se bez nápojů s ledem. Ovoce jezte pouze to, které lze oloupat, a raději se vzdejte lákavého salátu, pokud si nejste jisti jeho kvalitou.
● Skladujte citlivá jídla na chladném místě a věnujte pozornost hygieně při přípravě kuřat a ryb, protože tyto potraviny mohou přenášet salmonelu. Maso by také mělo být důkladně vařeno po dobu nejméně deseti minut při teplotě 70°C, aby se usmrtily nežádoucí bakterie. Měli byste tomu věnovat pozornost i na dovolené!